www.b2bit.ba

Klijent:

DataArt / GiZ

Naziv projekta:

b2bit.ba

Vrsta usluge:

Izrada web stranica

Godina realizacije:

2019

Problem

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH je u ime njemačke vlade kroz aktivnosti projekta “Inovacija i digitalizacija u MSP” u Bosni i Hercegovini, osmislio i podržao izradu web aplikacije b2bit.ba u cilju spajanja malih i srednjih preduzeća i IT sektora u Bosni i Hercegovini. Web aplikacija omogućava malim i srednjim preduzećima da objave izazove sa kojima se susreću u procesu digitalizacije te da dobiju ponudu rješenja od IT firmi koje su registrovane na web aplikaciji. Na taj način mala i srednja preduzeća dobijaju mogućnost odabira najpovoljnijeg rješenja.

Koncept web aplikacije je zahtjevao izradu više modula web aplikacije koji omogućavaju:

  • Registraciju dva tipa korisnika : MSP i IT
  • Prikaz MSP i IT detaljnih profila sa mogućnosti filtriranja
  • Notificiranje IT kompanija o objavljenim digitalnim izazovima od strane MSP putem e-mail-a
  • Objavu uspješnih priča u cilju prezentiranja uspješnih primjera digitalizacije u MSP
  • Objavu događaja koji su vezani za digitalizaciju
  • Mogućnost objavljivanja edukativnih tekstova iz oblasti digitalizacije te ostalih korisnih informacija
  • Prilagođeni Newsletter sistem nezavisan od aplikacija 3. strane
  • On page SEO

Osim rada na web aplikaciji koncept je zahtjevao izradu vituelnog identiteta, kreiranje kanala na društvenim mrežama kao i izradu animacija na temu digitalizacije koje možete pogledati ovdje.

Rješenje

U saradnji sa kolegama iz firme Dataart izradili smo wireframe webstranice te kreirali vizuelni identitet projekta. Nakon što ih je klijent usvojio pristupili smo programiranju funkcionalnosti web stranice. U svrhu što lakšeg upravljanja sadržajem kreirali smo zasebne module za svaku od funkcionalnosti te omogućili da administrator web stranice može upravljati sadržajem na intuitivan i jednostavan način. Integrisali smo potrebne servise te izvršili usklađivanje web stranice sa GDPR odredbama (GDPR – Opća uredba o zaštiti podataka – na engleskom General Data Protection Regulation). Tokom implementacije projekta izradili smo 8 animacija na temu digitalizacije malih i srednjih preduzeća (Youtube), te kreirali sadržaj za društvene mreže (Facebook, Linkedin, Instagram). Nakon završetka projekta preuzeli smo upravljanje i održavanje web stranice obzirom da smatramo da doprinosi povezivanju malih i srednjih preduzeća i IT sektora.