Šta je SEO optimizacija i zašto je neophodna ?

Jedno jutro čovjek koji voli ribolov se probudio sa mišlju da mu je potreban novi štap i da taj dan ima vremena da ode da ga kupi. U njegovoj blizini postoji prodavnica riblovne opreme za koju on igrom slučaja ne zna. Uz jutanju kaficu pali svoj laptop, otvara Google i u pretragu kuca “štap za dubinski ribolov”.

Seo optimizacija Sarajevo ribolov ilustracija

Pojavljuju se rezultati koji vode na stranice prodavnica ribolovne opreme. U rezultatima pretrage se ne pojavljuje prodavnica koja je u njegovoj neposrednoj bizini, pojavljuju se rezultati nekih drugih prodavnica koje se nalaze u tom gradu kao i određeni web shopovi koji prodaju ribolovnu opremu. Čovjek na jednoj od web stranica prodavnice ribolovnog materijala pronalazi štap koji mu svojim karakteristikama i cijenom odgovara i odlučuje da ode do te prodavnice koja se nalazi na drugom kraju grada i pogleda taj štap. On odlazi u prodavnicu koju je našao uz pomoć Google pretrage i kupuje taj štap. Prodavnica u njegovoj blizini je izgubila promet i zaradu zato što se nisu pojavili u Google pretrazi.

Današnje kupovine proizvoda i usluga se u većini slučajeva odvijaju na prethodno opisan način. Zaključak se sam po sebi nameće: Ako se vaša firma ne nalazi visoko u rezultatima Google pretrage, sigurno ćete to osjetiti u svom poslovanju. Pa kako biti prvi na Google pretrazi? Odgovor na to pitanje počinje sa pojmom SEO optimizacija.

SMATRATE DA TREBATE POPRAVITI POZICIJU SVOJE WEB STRANICE NA GOOGLE?

ŠTA JE SEO OPTIMIZACIJA?

SEO (eng. Search Engine Optimization) optimizacija, pojednostavljeno, je skup aktivnosti pomoću kojih se poboljšava pozicija vaše web stranice kada neko pretražuje pojmove na nekom od Internet pretraživača kao što su Google, Bing ili drugi a koji su vezani za proizvode i usluge koje vaša kompanija pruža i koji su opisani na web stranici vaše firme. Što je bolja pozicija web stranice vaše firme, veća je vjerovatnoća da ćete više prodavati svoje proizvode i usluge.

U ovom tekstu se nećemo baviti tehničkim detaljima vezanim za SEO optimizaciju, cilj je da na što jednostavniji način približimo važnost SEO optimizacije.

Vratimo se ribolovcu sa početka ovog teksta. Kao što znamo već je kupio štap, ali pošto je ribolov sport u kojem vam uvijek nešto fali, nakon nekoliko mjeseci shvatio je da mu je potrebna i nova rola, mašinica podesna za način na koji želi pecati. Ribolovac pali svoj laptop, otvara Google pretragu i u pretragu kuca “rola sa  slobodnim hodom za morski ribolov”. Pojavljuju se rezultati i on uočava da se u rezultatima nalazi prodavnica koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini a koju ranije nije uočio (zato što i nije bila u rezultatima pretrage). Ribolovac odlazi u prodavnicu obzirom da se nalazi 5 minuta pješačenja od njegove kuće. Prilikom kupovine je upoznao vlasnika kojem rekao da živi u blizini ali da do sada nije znao da postoji prodavnica ribolovne opreme u njegovoj blizini, te da ga je taj dan našao u rezultatima Internet pretrage što ranije nije bio slučaj. Vlasnik mu je objasnio da je prije nekoliko mjeseci angažovao SEO stručnjake koji su popravili poziciju njegove web stranice u pretragama a posebno su mu unaprijedlili lokalni SEO.

Ovog puta lokalna prodavnica nije izgubila promet i zaradu.